onsdag 22 april 2015

Försvarsmekanismer

Det själva "jaget"  är en del av våran personlighet som för det mesta framstår i världen omkring oss.  Jaget jobbar fullt ut efter att anpassa sig för verkligheten för att fungera väl för individen. Men ibland kan kraven på oss bli för stora och vi drabbas av ångest.  Eftersom ångest får oss att må dåligt så använder vi oss utan att vara medvetna om det av metoder som skyddar jaget från känslan, dessa metoder kallas för försvarsmekanismer.  
Det finns olika försvarsmekanismer och här är några vanliga; bortträngning-saker som upplevs som o hanterbara eller opassande vilket kan förorsaka ångest, förnekande- då vi inte har kapacitet nog att hantera eller alltför obehagliga-detta sker ofta efter att någon nära stående dött, dagdrömmeri- då våra egna liv är problematiska kan vi fylla upp dem med dagdrömmeri för att slippa fokusera på vårat eget liv för stunden. Humor- ett gott skratt ger oss chansen att glömma andra problem som rädsla, ångest eller sorg, regression- då vi inte får tillräckligt med intresse eller bekräftelse från vår omgivning kan detta orsaka ångest, förskjutning- då och då kan personer eller situationer göra oss upprörda utan att vi kan påverka detta-då kan detta göra så att vi får ett vredesutbrott. Projicering- Ibland existerar det impulser eller önskningar inom oss som inte går ihop med våra krav-egenskaper vi inte kan acceptera hos oss själva-då kan vi kalla andra samma saker bara för att slippa fokusera p medvetandet om att vi besitter egenskapen själva, rationalisering- ångest kan uppstå då vi inte fått vår vilja i genom eller situationen inte gått som planerat- för att då behålla självkänslan och att undvika ångesten så kommer vi på bortförklaringar. 

tisdag 21 april 2015

Försvarsmekanismer

Jaget är den del av vår personlighet som påverkar i den medvetna världen. Man söker ständigt efter att anpassa sig efter verkligheten för att vara så funktionell för individen som möjligt men ibland blir kraven från oss själva eller omvärlden för stora och då känner man ångest. För att ångest får en att må dåligt så använder vi oss omedvetet av metoder som skyddar en själv från känslan, dessa metoder kallas för försvarsmekanismer