tisdag 10 februari 2015

Huden

Huden

Huden är människans största organ och är ca 2 kvadratmeter, väger ungefär 4 kg och är mellan 1,5 - 4 mm tjock på en vuxen människa. Huden har många olika uppgifter t.ex. som att skydda kroppen från mikroorganismer,UV- strålning, uttorkning, skadliga ämnen och kemikalier och reglerar kroppens temperatur. Huden är ett känselorgan vilket betyder att den känner av beröringar, tryck och smärta. Huden är delad i 3 grupper, överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Överhuden

Överhuden är det hudlagret som vi ser och kan röra skyddar mot slag, tryck, kemiska ämnen, mikroorganismer och delvis mot solljus. Överhuden är jätte tunn och tjockleken varierar över kroppen men skinnlagret är upp till 0,5 mm tjock. Överhuden består av tätt packade celler som är i lager på varandra med dom äldsta överst som med tiden fjällar bort och på så sätt förnyas huden hela tiden (processen tar ca. 30 daga). I överhuden finns talgkörtlar, svettkörtlar, keratin och de olika celltyperna keratinocyter, melanocyter (de pigmentproducerande cellerna) och langerhans celler. I överhuden finns det inga blodskärl men trots det sker det en stor ämnesomsättning, den syren som behövs i ämnesomsättningen tas upp från vätska som finns runt cellerna.

Läderhuden

Läderhuden är det stödjande lagret under överhuden och består av bindväv som är uppbyggt av kollagen, som ger huden stadga, och elastin som som gör att huden är elastisk och flexibel. Läderhunden är mellan 0.5 - 3 mm tjock och innehåller blodkärl, lymfkärl, nerver, bindväv, glatt muskulatur, talg- och svettkörtlar och hårsäckar. Läderhuden känner också av tryck, värme, kyla och smärta. 

Underhud

Underhuden är det understa hudlagret och dess uppgift är att skydda mot kyla och slag och hjälpa kroppen med fett- och vattenreserver. Underhudens tjocklek varierar beroende på matvanor, ärftlighet och hormoner. Underhuden är uppbyggd av bindväv som innehåller lipocyter som lagrar fett och är därför en viktig fettreserv, underhuden innehåller också mycket vävnadsvätskor och är därför också ett viktigt vattenförråd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar