måndag 9 februari 2015

vita blodkroppar

Vita blodkroppar (leukocyter) är celler som finns i blodet för kroppens immunförsvar för att skydda sig mot 
infektioner. Vita blodkroppar producerar sig i benmärgen men hittar man också i lymfknutarna, mjälten och i lungornas alveoler alltså där det kommer syre i blodet från lungorna, men också i vävnaderna och i inflammatoriska tillstånd. För att mäta halten av olika vita blodkroppar kan man ta ett blodprov och se om man har några inflammationer eller om immunförsvaret är lågt. 
I våra blodkärl finns det endast några procent vita blodkroppar, de flesta finns utanför blodkärlen i vävnaderna. Deras uppgift är att försvara oss från virus, dåliga bakterier och andra ovanliga ämnen från vår kropp. Vita blodkropparna har cellkärna och cellorgan som andra cellerna. 
De vita blodkropparna som kallas neutrofila granulocyter försvarar kroppen genom att ¨äta upp¨ dem.
Vita blodkropparna behöver inte alltid vara i blodet utan kan vara ute i vävnaderna vid ett bakterieutfall t.ex. u huden.
Sedan finns det en annan typ av vita blodkroppar som innebär att om man får en allergisk reaktion eller en parasitsjukdom ökar eosinofila granulocyter i blodet.
Till sist finns det en grupp som heter basofila granulocyter som innehåller mycket med histamin som gör så att om man är överkänslig sätter den igång den allergiska reaktionen.Totalt finns det tre till åtta miljarder granulocyter per liter blod. Det neutrofila granulocyterna är vanligast, men de eosinofla och basofilagranulocyter är mycket mindre. Granulocyterna lever några dagar. 

Lymfocyter

Förgör inkräktare
Är en annan sorts vita blodkroppar som finns i benmärgen. Cellerna mognar till färdiga lymfocyter i den lymfatiska vävnaden. De mogna lymfocyterna cirkulerar i blodet, men finns även i lymfan som är den vätska som cirkulerar i lymfsystemet. De lever längre än de andra blodkropparna, de kan till och med leva kvar hela livet.

Monocyter

Renhållare
De är största av de vita blodkropparna och finns cirka en halv miljard monocyter per liter blod.
De finns i blodet under ungefär ett dygn sedan far de vidare till vävnaderna och omvandlas till celler, som kallas makrofager.Makrofager betyder storätare och de kan leva i flera år. De tar även hand om döda vävnader ute i kroppen, man kan kalla dem en ¨städpatrull¨ . 




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar