tisdag 10 februari 2015

Stress är kroppens försvarsmekanism

I grunden är stress en förutsättning för oss att överleva. Står vi inför en fara ökar stresshormonerna i kroppen och gör oss beredda på att slåss eller fly. Men när vår stress fortsätter dag ut, dag in, påverkas hela vår kroppsbalans.
Vårt autonoma nervsystem hjälper oss att klara av olika situationer, som när en fara hotar utsöndrar nervsystemet hormoner, såsom adrenalin, noradrenalin och kortisol. Hormonerna ökar andelen fetter och sockerarter i blodet vilket ger musklerna snabb och effektiv energi. Hjärtat slår snabbare, vilket också ökar energimängden i kroppen, för att ge bästa möjliga energi vid en kamp eller en flykt. Samtidigt blir vi mindre känsliga för smärta och blodet koagulerar fortare.

Stress kan också vara negativt då den är långvarig och påverkar den mentala hälsan men är stressen kortvarig är den inte skadlig för hälsan. Stressen kan hjälpa människan i många situationer, i situationer vi måste få något gjort till exempel. När något stressar oss kan vi dra nytta av de ökade stresshormonerna i kroppen och åstadkomma mer än vad vi hade gjort om vi inte hade stressat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar