onsdag 25 mars 2015

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation är när håligheterna i ansiktsskelettet blir inflammerade oftast vid förkylning. På samma sätt som näsan blir täppt vid förkylning blir också bihålorna täppta. Det är en sjukdom som oftast brukar gå om av sig själv och är rätt så vanlig.
Det är inte bihåleinflammationen som smittar utan det är förkylningen. Det är väldigt sällsynt men de kan förekomma allvarliga fall av bihåleinflammation och då kan man behöva vårdas på sjukhus.
Om bihåleinflammationen är osakad av en vanlig virusinfektion så går det oftast snabbt över av sig själv och man behöver ingen behandling, men om bakterierna i bihålorna börjar växa så behövs det antibiotika eller någon annan behandling för att stoppa inflammationen.
Hur sjuk man blir är olika beroende på bihålornas öppningsstorlek, slemhinnans förmåga att transportera slem, hur bra kroppens försvar fungerar mot infektioner eller vilken typ av smittämnen som startar infektionen.
De besvär som är typiska för bihåleinflammation är att man har värk i pannan eller i kinderna, oftast på nåndera sidan, luktsinnet försämras, man får en illaluktande snuva och näsan blir täppt, tryckande värk i tänderna i övrekäken.
Om man är en person som är allergisk eller överkänslig för någonting så är risken större att man får bihåleinflammation, pga. slemhinnorna kan svullna. Samma gäller under graviditeten för då är kroppens slemhinnor överlag och sväller. Därför är det vanligt att ha problem med bihålorna under graviditeter. Rökning är en annan sak som ökar risken för bihåleinflammation.

Med att hålla huvudet högt när man ligger ner så minskar svullnaden i näsan och bihålorna, är ett förslag hur man ska behandla bihåleinflammation. En annan behandling är att använda nässpray, finns receptfria på apoteket, de gör inte så att inflammationen läker snabbare men tar minskar på symptomen, men det är viktigt att komma ihåg att man inte får använda nässpray mer än 10 dagar i streck för då kan det i sin tur göra så att svullnaden i näsan ökar.


Enander, Martin 2012. Bihåleinflammation. Tillgängligt på:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Bihaleinflammation/ Hämtat: 10.3.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar