tisdag 17 mars 2015

Inflammation i tonsillerna



Mer än hundra olika mikrober kan orsaka svalginfektion i halsen.

Bakterien Streptokocker ligger bakom de flesta svalginfektioner, som orsakas av bakterier. 5-10% av svalginfektionerna hos vuxna orsakas av Streptokocker A och 15-30% hos barn. Dock är det sällsynt att barn som är yngre än tre år får halsont orsakad av Streptokocker.

Största delen av svalginfektionerna orsakas dock av virus. Hosta, snuva, inflammation i ögats bindhinna, heshet, diarré är symtomer på att man fått en virusinfektion.
Adenovirus är den näst vanligaste orsaken till svalginfektion. Viruset förekommer i alla åldrar men är vanligast hos barn under fem år, hos barn med adenovirus är det vanligt med hög och långvarig feber. Infektionen undersöks inte närmare och det finns ingen specifik behandling för dem heller.
Epstein-Barr virus orsakar viruset mononukleos ofta hos ungdomar i pubertetsåldern, kallas även för körtelfeber eller pussjukan. Mononukleos kan också vara orsakad av CMT. Syntom på mononukleos är ordentligt sjukt i halsen, prickar eller beläggningar på tonsillerna, inflammation i halsens lymfknutor, ofta förstoring av mjälten eller levern och långvarig feber. En del har också svullna ögonlock. Det finns inge läkemedelsbehandling som botar pussjukan.

Inflammation i tonsillerna
Typiska symtom på halsfluss (=inflammation i tonsillerna) är plötsligt injuknande, ont i halsen, feber, beläggningar eller vita prickar på toncillerna, ömmande och svullna lymfknutor på halsen eller under käken samt huvudvärk och mera hos barn magsmärta, illamående och uppkastingar.
Halsfluss behandlas i första hand med penicillin eller andra antibiotika.

Om patienten har halsfluss orsakad av streptokocker minst fyra gånger under ett år talar man om återkommande halsfluss. Största delen av de som lider av det har sådana bakterier som pencillin inte biter på i svalget. Då byter man ut eller sätter till läkemedel så man får effekt mot dessa bakterier.
Om patienten har återkommande halsfluss eller halsbölder som inte läker överväger man toncilloperation.
 


Källförteckning: Kirsi Tarnanen m.fl., 2012. Svalginfektioner (bland annat halsfluss, adenovirusinfektion och mononukleos). Hämtad: 10.03-15. Tillgänglig på: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khr00002




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar