tisdag 17 mars 2015

Pesten



Pesten drabbade människorna både snabbt och hårt. Från att ha varit helt frisk dog en människa inom bara några dygn. Pesten började i Kina på 1330-talet och spred sig sedan vidare. Staden Kaffa på Krim drabbades i samband med ett krig år 1346. Sedan förde köpmän sjukdomen vidare till Europa.

Vad människorna trodde förr:
Människorna kunde tro att pesten var Guds straff till människorna. Några trodde också att planeterna stod i fel läge på himlen och orsakade pest. Nere i Europa skyllde många på judarna.



Pesten kallas också för ”den svarta döden” på grund av att bakterien Yersinia pestis orsakar mikroskopiska koagulationer i blodkärlen som ger upphov till att vävnaden i fingrar och tår blir svart och dör. Det finns tre olika sorters pestsjukdomar: böldpest, lungpest och blodpest.

Böldpesten är den mest kända av pestsjukdomarna. Den är inte lika dödlig som de två andra variationerna, men man smittas mycket lättare av den. Det första tecknet på böldpest är stelhet och frusenhet. Känslan är märklig och fruktansvärd, eftersom det känns som om man skulle brinna. Dödligheten för böldpest är ca. 50-70%.

Lungpest är en slags lunginflammation orsakad av pestbakterien. De vanliga symtomen är hög feber, bröstsmärta, hög puls, blodig hosta, andnöd med snabb och ökad andning. Den här sortens pestsjukdom är speciellt farlig. Nästan alla som blir smittade dör. Döden kommer oftast inom tre dagar.

Då det är frågan om blodpesten har bakterien trängt sig in i blodomloppet. Blodpesten är en slags blodförgiftning. Den här sortens pestsjukdom kan förorsaka att blodet slutar cirkulera till vissa organ. Detta kan leda till vävnadsdöd. Bakterien kan också förorsaka att kroppen inte mera kan kontrollera blödandet. Detta leder till inre blödningar i olika organ. Dödligheten för blodpest är väldigt hög. Nästan alla dör som blir drabbade. Döden kommer oftast inom tre dagar.
Pesten 8.3.2009
taget 10.3.2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar