tisdag 3 mars 2015

Klamydia

Skillnad mellan virus och bakterier
Virus är orsaken till de flesta sjukdomarna som t.ex förkylning, influensa, röda hund. Vi har miljontals med bakterier i vår kropp och dom flesta är bra eller "nyttiga", men dom som vi vet till är dom som gör oss sjuka.

Klamydia
Det finns tre olika sorter av Klamydia och alla finns på olika platser i kroppen som t.ex Chlamydia Trachomatis (runt könsorganet), Chlamydia pneumoniae (luftvägarna), Chlamyida Psittaci (lunginflammation). Klamydian hör inte till normalfloran vilket betyder att det inte är en hälsosam bakterie utan kan skada kroppen.
Chlamydia Trachomatis, drabbar männiksor som har oskyddat sex med en person som har smittan. Chlamydia Pneumoniae, symptomerna är samma som i vanlig flunssa t.ex. illamående, huvudvärk och trötthet. Den här sorten av klamydia smittas genom droppsmitta (betyder att det smittas då någon hostar, nyser etc bredvid dig).
Chlamydia Psiyyaci, smittas via burfåglar och droppsmitta, kallas även papegojsjukan eftersom den ofta smittas via papegojor.

Mykoplasma, mykoplasma är det minsta organism som finns i vår kropp, de har ingen cellvägg och kan därför inte gramfärgas ( bakterierna kan inte färgas). Mykoplasma kan orsaka lunginflammation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar