tisdag 17 mars 2015

Bordetella


Det finns olika grupper av Bordetella. Bordetella pertussis är den bakterien som förekommer hos människor. När man får denna bakterie så symtomer är vanlig kikhosta. Sen finns det också bakterien Bordetella bronchiseptica förekommer oftast hos djur och sen finns det ännu en bakterie inom denna grupp är Bordetella parapertussis

Bordetella pertussis

Är den bakterien som förekommer hos människorna. Den smittar genom utandningsluften. Denna bakterie sprids bara hos människor. Symptomena är först en vanlig förkylning, sen får man feber, man har speciellt mycket hosta på natten och vid matintag. Oftast brukar hostattackerna sluta med kräkning. Sjukdomen brukar vara i 6-8 veckor. Barn som är vaccinerade mot detta kan ändå bli nersmittade med det. Hos vuxna liknar sjukdomen en luftvägsinfektion med en rethosta. Denna bakterie är en kapsel.

Man vaccinerar människorna mot denna bakterie. Effekten i vaccinet minksar med tiden så därför är det bra att vaccinera sig igen när man blir vuxen så att man smittar ner sina barn. 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar