tisdag 17 mars 2015

Rabies


Rabies, även kallad vattuskräck eller lyssa, är ett virus, som kan överföras från ett däggdjur till en människa, via saliv. Rabies finns mest i Asien, Afrika, Nord/mellan/syd Amerika. Det finns vaccin mot rabies. Risk för smitta är större i länder där de inte vaccinerar sina husdjur mot rabies, även i länder som det finns vilda hundar. 
Är man utomlands skall man inte vara i kontakt med vilda hundar, man vet aldrig om den bär på rabies. Den kan smitta dig om den biter dig, eller om den slickar dig på något sår eller i ansiktet. Smitta från djur till djur är likadan, river en hund som har rabies en frisk hund finns det risk för rabies. Man kan också bli smittad av andra djur än hundar som rävar, katter, fladdermöss. Blir en människa smittad av rabies, är det en dödlig sjukdom. I de länder som det finns rabies är orsaken till det 99 % pga. hundbett.  
Symptom till rabies är att man blir rädd för vatten, man rör sig väldigt våldsamt och snabbt.  Tillslut får man en förlamning som man sedan dör av. Den som har rabies får svalgförlamning, dvs man kan inte dricka något – därför kallas rabies till vattuskräck. Blir en människa smittad av rabies, kan stället där djuret bitit dig vara ömt och sjukt. Sedan får du ångest, hallucinationer, kramper, huvudvärk osv. Om en människa får rabies, skall man helst söka upp hunden eller den som smittat människan – för att undersöka den. Ett dött djur skall helst skickas till en undersökning. Om du i misstag är i kontakt med något djur utomlands dvs den slickar något sår, ditt ansikte eller biter dig – är det viktigt att du tvättar stället snabbt med tvål och vatten. Är du i ett land där det finns rabies, måste du få vård inom 2 dagar för att förhindra sjukdomen, även om du skulle vara vaccinerad mot rabies – måste du ändå få vård.


Källor: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Rabies/  Använd: 10.3.2015,17.3.2015.  Andersson, Ingela. Senast uppdaterad 16.1.2015.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rabies  Använd: 10.3.2015,17.3.2015 Wikipedia. Senast uppdaterad 7.2.2015.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/rabies  Använd: 10.3.2015, 17.3.2015. Louise Treiberg Berndtsson, Lars Hagberg. Senast uppdaterad 17.3.2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar