tisdag 17 mars 2015

Testikelinflammation



När man har testikelinflammation är symptomen oftast svullnad och ont i testiklarna. Ofta är smärtan på båda sidorna. Man kan också känna sig sjuk och få feber. Inflammation i testiklarna är ovanligt och nästan alltid en följd av en inflammation i bitestiklarna som är på testiklarna. Orsaken till bitestikelsinflammation är oftast en urinvägsinfektion eller en könssjukdom. om man får testikelinflammation beror det oftast på ett virus.
Inflammationen kan behandlas med antibiotika, men om man inte söker hjälp kan man i värsta fall bli steril. Man börjar oftast må bättre efter tre eller fyra dagar,men det är ändå viktigt att ta kuren till slut.Om man får inflammationen för en urinvägsinfektion,kan man t.o.m behöva sjukhusvård i värsta fall. Om man får plötslig smärta i pungen som inte går över inom några minuter, ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akuten!
För att läkaren skall undersöka om du har testikelinflammation,känner han på dem för att kolla om svullnaden är i testikeln eller bitestikeln. Man bör också lämna ett urinprov. För att läkaren skall kunna göra en bättre bedömning, brukar man också ta ett blodprov för att CRP-värdet, som i vanligt språk brukar kallas snabbsänka, ska kunna mätas. det brukar ofta analyseras genast vid mottagningen. ibland brukar läkaren villa ta ett gonorreprov också. om man inte hittar orsaken till smärtan i testikeln så kan det även undersökas med ultraljud.
Smärtan i testiklarna kan ibland bero på att testikeln vridits opassligt. om man fått inflammation via virus,så måste man vila,det är den bästa behandlingen mot inflammationen då den beror på virus. Testikelinflammation som beror på virus kan leda till att man bildar mindre spermier. om inflammationen är i båda testiklarna kan det i värsta fall leda till att man blir steril.
Christina Ledin.2012,testikelinflammation,vårdguiden.​

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar