tisdag 17 mars 2015

Röda hund



Allmänt :  Röda hund är en smittsam sjukdom. Man kan bli smittad t.ex. när någon som är sjuk hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids. Röda hund är oftast lindrig för den som får den, om man r gravid och får röda hund kan fostret få svåra skador. Sjukdomen är mycket sällsynt för att de flesta barn har blivit vaccinerade för det. I många andra länder är den mycke vanlig eftersom man inte vaccineras för det där.
Symptom: Om man har fått röda hund är det vanligt att man får snuva, svullna lymfkörtlar speciellt i nacken men även i armhålor och ljumskar. Man känner oftast inte att man har röda hund.  Efter några dagar brukar brunaktiga eller blåröda utslag sprida sig i ansiktet och till armarna och benen. Man kan också få ont i lederna och feber.
Behandling: Det finns ingen behandling som hjälper mot röda hund, men sjukdomen går över av sig själv efter några dagar. Man behöv endast ta det lugnt typ som en vanlig förkylning. Man skall undvika starkt ljus.

Hur smittar röda hund och vilken spridning har röda hund?
Röda hund Smittas från person till person ,vid nära kontakt. Även människor som inte  känner sig sjuka kan sprida smitta. Då smittan kan föröka sig bäst dagarna innan man får utslag. Smittämnet sprids via små droppar i luften och når nya mottagliga individer via luftvägars slemhinnor. Inkubationstiden är 14-21 dagar. Har man engång haft röda hund är man immun under hela livet. Det gäller också de flesta som har tagit vaccinet som barn och tonåring. Röda hund förekommer sällan i Skandinavien men finns i många vanliga turistländer i olika delar av världen mest i Afrika, Asien men även i Europa och närbelägna länder.
Källor:
Medscinet.se,Röda hund
Senast uppdaterad: 2014-01-14
http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?topic=18
Hämtad:10.03.15

Rebecka Persson, Röda hund
Senast uppdaterad: 2012-03-14
Hämtad: 10.03.15

Wikipedia, Röda hund
Senast uppdaterad : 10.10.14
Hämtad: 10.03.15
 Bildresultat för rödahund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar