tisdag 17 mars 2015

Hjärnhinneinflammation

Vid hjärnhinneinflammation, även kallat meningit, är hinnorna mellan hjärnan och skallbenet angripna av virus eller bakterier. Om hjärnhinneinflammationen orsakas av en virusinfektion, vilket det oftast är frågan om, tillfrisknar man efter någon vecka. Det är ovanligt att en bakterie orsakar infektionen och i så fall behöver man fort sjukhusvård. En del läkemedel kan orsaka hjärnhinneinflammation som biverkning och reumatiska sjukdomar. (Hellgren)

Symptomen vid hjärnhinneinflammation orsakad av virus är huvudvärk, trötthet, illamående, stelhet i nacken, känslighet mot ljud och ljus, feber och sjukdomskänsla. Det finns ingen behandling mot viruset, kroppens immunförsvar tar hand om infektionen men man kan få smärtstillande och febernedsättande. (Hellgren,)

Symptomen vid hjärnhinneinflammation orsakad av bakterie är samma som virus men man insjuknar inom ett dygn och man kan bli medvetslös, få krampanfall, yr och orkeslös, blödningar i huden som ser ut som utslag eller blåmärken. Behandlingen mot bakterien är antibiotika direkt i blodet. Hjärnhinneinflammation orsakad av bakterie utan omgående vård har nästan 100 % dödlighet. (Hellgren)

De flesta blir helt återställda, en del får permanenta besvär och några få dör av hjärnhinneinflammation.

Enterovirus, herpesvirus eller TBE är virus som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Enterovirus bosätter sig i luftvägarna eller mag- och tarmkanalen och tar sig därifrån vidare till andra delar av kroppen. Enterovirus kan ligga dolda en längre tid hos värden. (Davidsen)

Oftast är det borrelia-, pneumokock- eller meningokockbakterier som orsakar hjärnhinneinflammation. Borreliabakterier smittar via fästingar, meningokockbakterier hör till insidan av näsans normalflora. (Davidsen)

Det finns inget sätt att förebygga hjärnhinneinflammation men det finns vaccin mot meningokocker grupp A och C, men inte mot grupp B. (Davidsen)

Förutom meningit finns epidemisk hjärnhinneinflammation och japansk hjärnhinneinflammation. (Nationalencyklopedin, 2015)

Källförteckning:
Urban Hellgren, 2013-05-02, hämtad 10.3.2015.

Ole Davidsen, 2010-08-31, hämtad 10.3.2015

Nationalencyklopedin, hämtad 10.3.2015
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/epidemisk-hj%C3%A4rnhinneinflammation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar