tisdag 17 mars 2015

Vattkoppor

Vattkoppor är den vanligaste infektionen och den är ofarlig, den förekommer mest hos barn. Ju tidigare man får den i livet är den mer lätt att hantera och sköta.
Det är ett virus som är smittsamt, men man kan bara få det en gång men viruset stannar kvar i kroppen. Viruset är så vanligt att nio av tio blir smittade och det vanligaste som blir smittade är barn men vuxna kan också bli det, de vuxna som blir smittade blir sjukare än barn och det tar längre att friskna till. Symtomen för vattkoppor är feber, trötthet, huvudvärk och kliar på de röda blåsorna. Efter några dagar kommer det röda blåsor på kroppen som sprider sig till hårbotten, ansikte, armar, ben och rygg. Blåsorna är vätskefyllda som spricker efter ett tag och sedan blir de skorpor och till sist ramlar bort.
För att behandla vattkoppor kan man kyla huden med alsollösning som gör så att det inte kliar så mycket, eller vatten kan man lägga på som kyler. Om man är gravid eller om man får vattkoppor efter puberteten kan man behöva behandling som gör så att det inte sprider sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar