tisdag 17 mars 2015

Impetigo - Svinkoppor

Impetigo, även kallad svinkoppor, är en väldigt smittsam sjukdom som är vanligast för barn i dagis. Den är ofarlig men det innebär att man får en blåsa med vätska, som till slut blir blir varigt. Den är vanligast i ansiktet, runt näsa och mun, men man kan även få den på andra ställen på kroppen. Eftersom den som bäst kan sätta sig på fuktig eller irriterad hud. De kan börja svida eller klia, men man brukar inte känna av att man är sjuk. De kommer ofta p.g.a. en förkylning, men de kan även spridas via direkt och indirekt kontakt.
Man kan bota impetigo själv med hjälp av att tvätta såren ofta med tvål och vatten och noga fast det kan göra ont. Meningen med det är att få bort skorporna från såret, det gör man bäst genom att lägga en våt kompressor över såret före man tvättar. Men om det händer att det tar längre än en vecka, att dom sprider sig, om du är sjuk på samma gång eller om de täcker ett stort hudområde ska man söka vård till hälsocentralen. Det kan hända att man behöver ta en antibiotika kur, men då behövs en säker kännedom till smittan.
För att förhindra impetigo ska den sjuka tvätta kläder, inte röra såren, men ifall det skulle hända ska man tvätta händerna noga. Man ska även använda engångshandukar (både barn och vuxna) och byta och tvätta kläderna och sängkläder i minst 60 grader varje dag. Man kan även klippa bort naglar, så man inte kan skrapa på såret och hålla det rent. Tvätta handtag eller föremål man ofta tar i och även tvätta leksaker och gosedjur hindrar smittan. Men även fast dess namn är Svinkoppor kan den inte smittas mellan djur och människor, alltså den är inte en zoonos.

Den orsakas av Betahemolyserande streptokocker eller av gula stafylokocker. (Staphylococcus aureus)
 

 Folkhälsomyndigheterna Sjukdomsinformation om impetigo Senast uppdaterad: 17.10.2013 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/impetigo-/ Hämtat: 10.3.2015

Jenny Magnusson Svinkoppor - Impetigo Senast uppdaterat: 17.2.2015. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Impetigo---svinkoppor/ Hämtat 10.3.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar