tisdag 17 mars 2015

Syfilis



Syfilis är en ovanlig könssjukdom som orsakas av spiroketbakterien och de delas in i två stadier: tidig syfilis och sen syfilis. Vid tidig syfilis kan man överföra infektionen men det är inte alltid man får symtom.  Man får alltid behandling för syfilis.


Hur överförs syfilis?


Det är en bakterie som tar sig in i huden eller slemhinnorna  genom sprickor, sår i slemhinnan framför allt könsorganen, analöppningen eller munnen.  Men de vanligaste sättet att få syfilis är genom slidsamlag, analsamlag eller munsex. Man kan inte få syfilis om man använder samma handduk eller toalett någon som har syfilis.

Hur märker man att man har syfilis?


Det är bara vissa som får symptom. Vid tidig syfilis kan man smitta andra. Första symtomen vid tidig syfilis brukar vara ett eller flera sår sår där man har blivit smittad. Såren brukar komma fyra veckor efter man har blivit smittad men såren gör oftast inte ont. Om man har sår i underlivet kan lymfkörtlarna i ljumskarna svullna. Om man inte behandlar syfilis kan infektionen sprida sig i kroppen och efter några månader kan ge symptom som: utslag, feber, trötthet, ont i huvudet och svullna lymfkörtlar. Det behöver inte alltid få symtom men senast man märker det är i ett blodprov.
Sen syfilis: efter två år har syfilis låt smittsamhet eller de smittar inte alls. Fast man inte kan mera överföra sjukdomen har ca. En tredjedel har infektionen kvar i kroppen. Då kan det hända att man kan få symtom många år senare.


Hur blir man av med syfilis?


Syfilis sköts med antibiotika genom sprutor. Efter det skall man gå på regelbundna blodprovskontroller.

Hur skyddar man sig mot syfilis?


Det bästa är kondom. Man skall inte ha sex förrän man vet att man inte har mera syfilis.  

När skall man söka vård?


Om man tror att man har blivit smittad måste man fara så fort som möjligt på en undersökning. 


Olika slags syfilis


Det finns fyra olika syfilis: primärt, sekundärt, latent och tertiärt. 

Primär: Fås oftast via sexuell kontakt som har smittsamma lesioner (kroppskador). Efter Ca.  20-30 dagar upptäcker man en hudlesion på infektionsstället. Lesionerna kan vara sjuka och ömma.  Hos kvinnor är det i livmoderhalsen och hos män i penis.

Sekundärt: Man får i huden, slemhinnorna och lymfkörtlarna.
Symtom: Symmetriska rödaktiga-rosa, icke-kliande utslag kan komma på bålen, inklusive handlflatorna och fotsulorna. Condyloma latum: Det kan bildas platta, breda, vitaktiga, vårtlika lesioner.  Alla domhär är smittsamma och bär bakterier.  Andra symtom är feber, halsont, viktminskning, håravfall och huvudvärk.

Medfödd:  Kan komma under gravidtiteten eller under förlossningen. Det är inte alltid att man hittar symtomen. De vanliga symtom som ett barn kan få feber och utslag.


Senast uppdaterad: 28.3.2014
Åkerman, Anna.  1177 Vårdguiden: Syfilis
Tillgänglig på: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Syfilis/  Hämtad: 10.3.2015

Senast uppdaterad:
Åkerman, Anna. Umo.se: Syfilis
Tillgänglig på: http://www.umo.se/Sex/Konssjukdomar/Syfilis/  Hämtad: 10.3.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar