tisdag 17 mars 2015

Gonorré

Är en könssjukdom som orsakas av en bakterie. Den smittar oftast genom vaginalsex men den kan även smitta via munsex. Det är viktigt att söka behandling så snabbt som möjligt om man misstänker att man har blivit smittad av gonorré i alla fall om man är en kvinna. Kvinnor kan ha det svårt att bli gravida efter en obehandlad gonorréinfektion. Om man har gonorré när man är gravid så finns det en stor risk att barnet blir nedsmittat. Gonorré är ovanligt i Norden. Men om man tror att man har gonorré måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Om man blir behandlad i tid så blir man frisk. Man skall inte ha samlag före man vet att man är smittfri, så att man inte smittar ner andra. Gonorré smittar inte vid beröringar eller om man använder samma handduk eller WC som en med gonorré.


Symtom
Man kan ha gonorré utan att veta att man har det, för vissa gånger får man inte symtom. Män som lider av gonorré får nästan alltid symtom men kvinnor brukar inte få några symtom alls. Symtomen vid gonorré är att det svider när man kissar, man har variga flytningar från urinröret och vanliga flytningar från ändtarmen. Kvinnor som får symtom kan också få flytningar från slidan och blödningar mellan sin vanliga mens. Vid en allvarlig gonorréinfektion kan man också få feber och värk i magen eller i lederna.

Behandling
Vid gonorré behandling får man oftast en engångsdos med antibiotika av en läkare, man kan få det i tablettform eller genom en spruta. Beroende på gonorré bakteriens känslighet så kan man ibland behöva en längre period av behandling. Om infektionen är allvarlig så måste man vårdas på sjukhus.

Sök vård
Du skall söka vård om du har haft samlag med någon som troligen har gonorré måste man söka sig direkt till vård och genomgå en undersökning så fort som möjligt. I första hand skall man söka sig till en STD- eller en STI- mottagning, där du är specialiserade på sexuellt överförbara sjukdomar. Om det är långt till en STD- eller STI- mottagning så kan man söka sig till hälsocentralen eller kvinnokliniken. Om man är gravid och tror man har blivit smittad skall man göra testet så snabbt som möjligt. Gonorré bakterien för inte vidare barnet om man söker behandling så snabbt som möjligt. Om gravida kvinnan inte söker behandling så kan barnet smittas vid förlossningen. Man märker att de nyfödda barnet har blivit smittat inom en vecka och symtomet hos barnet är ögoninfektion. Barnet får antibiotika mot detta och får inte följdsjukdomar.

Åkerman Anna 2014. Gonorré, vårdguiden. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Gonorre/ hämtat: 10.3.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar