tisdag 17 mars 2015

Stafylokocker



 Skillnader mellan virus och bakterier är att bakterier är mindre än virus. virus orsakar sjukdomar det gör inte bakterier. Virus kan bara föröka sig i levande vävnad. Virus består av dna medan bakterier inte gör. Bakterier finns nästan överallt men inte virus.

Familjen Staphylococcus utgörs av minst trettio olika arter.

Staphylococcus aureus har stor förmåga att producera enzymer och toxiner som ökar dess giftighet. Bakterien trivs i hud och slemhinnor men kan även orsaka allvarliga infektioner i blodbanan och i benvävnad.

Minst 50% av alla friska individer bär på S. Aureus i näsöppningen, vilket betyder att den finns där men den orsakar inte någon infektion. De som har bakterien i näsöppningen, har också den på händerna, därifrån kan S. Aureus sedan sprida sig vidare till någon annan individ och orsaka allvarlig infektion. Andra ställen där S. Aureus kan befinna sig i (utan att infektera) är armhåla, perineum, hårbotten, nässvalg, vaginaslemhinna och feces.

S. Aureus orsakar varbölder i hud, slemhinnor och benvävnad samt giftliknande reaktioner.

Infektionssymtomen orsakas både av bakteriernas skadeeeffekt men också av immunsystemets försvar mot bakterierna.

Vävnadens reaktion är inflammation och på huden syns det som rodnad, svullnad och värme.

Staphylococcus epidermis hör till hudens residenta bakterieflora som finns rikligt i huden. S. Epidermis kan varken producera enzymer eller gift dock har den stor benägenhet att utveckla antibiotikaresistens.


Särskild observation krävs om man tror att man blivit smittad med S. Epidermis. Eftersom att bakterierna är redan så välkända för kroppen, reagerar inte kroppens immunförsvar så kraftigt som det borde. Därför stiger feberreaktionen svagare, så som också CRP-stegringen och leukocytos (ökning av antalet vita blodkroppar). Tecken på inflammation kan vara otydliga men mindre rodnad, värme och svullnad inom infektionsområdet kan vara tecken på att man fått bakterien.
 Stafylokocker kan komma in i kroppen via sår eller mat. Man kan få bölder, sår kan infekteras. Såret blir rött och svullet, ta ont och man kan få feber. Man kan få infektioner av stafylokocker också i leder och blodet, men det är ovanligt. Om man får stafylokocker via maten, så leder det oftast till matförgiftning. Då är symptomen kräkningar och diarré.

Ytlig infektion i huden orsakad av Stafylokocker
Stafylokocker är en bakterietyp som finns i den mänskliga normalfloran hos 25–30 % av befolkningen. I de flesta fall orsakar bakterien ingen skada utan lever i symbios med människokroppen, oftast på huden eller i näsan.

Normalflora kallas de mikrober som oftast påträffas hos djur eller människor oftast är de bakterier eller mikroskopiska svampar.S aureus tillhör dock inte kroppens normalflora,utan är patogen. Hudens normalflora består framförallt av grampositiva bakterier så vita stafylokocker, mikrokocker och difteroida stavar. Stafylokocker finns också i näsan och i ytterörat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar