tisdag 10 mars 2015

Pyelonefrit

Pyelonefrit heter med ett annat ord njurbäckeninflammation och symptomen för detta är hög feber och man får bakterier i urinet vilket leder till att det tar ont att kissa. Om man får flera infektioner leder det till att en ärrbildning på njuren. Om man har haft många infektioner kan sjukdomen bli kronisk eller långvarig. Det finns olika orsaker varför man kan få flera infektioner, t.ex. om man har någon missbildning på urinvägarna, då stannar en del av urinet och det är lättare för bakterier att föröka sig. Njurar som blir skadade av detta fungerar sämre och blir mindre, alltså renligheten av blodet försämras. (Barrner, 2010)
Man kan förbygga pyelonefrit genom att dricka mycket och kissa ofta så att hela blåsan töms iallafall om du ofta drabbas av urinvägsinflammation. Om man drabbas av pyelonefrit är det vktigt att man snabbt får en antibiotika kur. (Sjukhus.nu, 10.3.2015)
Bakterierna som orsakar pyelonefrit är ofta E-coli, enterokocker, proteus mirabilis och klebsiella. (Praktiskmedicin.se, 2014)
Pyelonefrit kan inte smitta från människa till människa.





Praktiskmedicin.se 2014. Pyelonefrit. Övre urinvägsinfektion
http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/pyelonefrit-ovre-urinvagsinfektion-2/ hämtat 10.3.2015

Sjukhus.nu. Njurbäckeninflammation (övre urinvägsinfektion).
http://sjukhus.nu/omraden.php?category=11&id=553 hämtat 10.3.2015


Barrner Håkan 2010. Vad är kronisk pyelonoefrit, vårdguiden,
http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-ar-kronisk-pyelonefrit/ hämtat 10.3.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar